Στα χέρια του Δήμου Παγγαίου το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου

10 Δεκεμβρίου 201711:09

Θέμα λίγων ημερών είναι να υπογραφεί η σύμβαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, στα δυτικά του νομού Καβάλας, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Παγγαίου. 

Σκοπός του δήμου είναι η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου προς τα δυτικά, μέχρι την περιοχή της Κάρυανης,για τη διανομή γεωθερμικής ενέργειας σε εν δυνάμει χρηστές αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και του τουρισμού. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί πως η αξιοποίηση του δυναμικού του πεδίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της τηλεθέρμανσης, του κλιματισμού τουριστικών υποδομών, υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και, φυσικά, του θερμαλισμού. Άλλωστε, από μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοούνταν και οι ιαματικές πηγές των λουτρών στις Ελευθερές, αλλά και τα παρακείμενα τουριστικά θέρετρα της Ν. Ηρακλείτσας και της Ν. Περάμου και υποδέχονται κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες τουριστών.

Όπως τονίζει στη Greenagenda.gr, ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος του δήμου Παγγαίου, σε θέματα Γεωθερμίας, Κώστας Λυμπερόπουλος, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της μελετητικής ωρίμανσης του σχεδίου αξιοποίησης. «Η ΔΕΥΑ θα υλοποιήσει τις υποδομές άντλησης και μεταφοράς του γεωθερμικού ρευστού στις περιοχές που υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Ο δήμος θέλει οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια. Με το συγκεκριμένο σχέδιο θα στηριχθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία με την ενίσχυση του τουρισμού, την τοπική απασχόληση και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής», προσθέτει ο κ. Λυμπερόπουλος.

Η αποψινή εκδήλωση του δήμου στην Ελευθερούπολη αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία προκειμένου να γίνουν γνωστές οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας περιοχής μέσα από την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού και ιδιαίτερα όσον αφορά το Γεωθερμικό Πεδίο του Ακροποτάμου και να συζητηθεί η πρόταση του Δήμου Παγγαίου για τις δυνατότητες αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου με σκοπό την προσέλκυση υποψηφίων επενδυτών στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει η Greenagenda.gr, η πρόταση της ΔΕΥΑ Παγγαίου και του δήμου Παγγαίου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο στο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το πεδίο Ακροποτάμου

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αποτελεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας και εντοπίζεται σε δύο ταμιευτήρες με γεωθερμικό ρευστό θερμοκρασίας από 45οC έως 90οC. Οι εφαρμογές χρήσης του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου μπορούν να περιλαμβάνουν τηλεθέρμανση κατοικιών, θέρμανση θερμοκηπίων, θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών κ.α.

Η διάρκεια μίσθωσης για τη διαχείριση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ανέρχεται στα 25 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επί πλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συνολικά, εφόσον τηρούνται οι όροι των σχετικών συμβάσεων και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr