Από τη μακρινή Κίνα στο ακριτικό Σουφλί

3 Οκτωβρίου 201914:43

Ένα κεντημένο πανωφόρι από κόκκινο σατέν με μοτίβα λουλουδιών και πτηνών, το μπροκάρ τσιπάο, τα βαμμένα μπλε μεταξωτά μαντίλια, περισσότερες από τριάντα εντυπωσιακές δημιουργίες “ ταξίδεψαν” από την Κίνα στο Σουφλί. Σύγχρονα μεταξωτά ρούχα και αξεσουάρ από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας περιλαμβάνει η έκθεση «Η παράδοση συναντά τη μόδα», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος, στο Σουφλί.
Η έκθεση αναδεικνύει το μεγαλείο του πολιτισμού του μεταξιού και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, του κινεζικού και του ελληνικού. Στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει τη σημασία που έχει το μετάξι, που είναι μια πανάρχαια ίνα και εντάσσεται στη σύγχρονη ενδυμασία.
Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν μια εντυπωσιακή μεταξοτυπία, που απεικονίζει μια αγαπημένη φιγούρα της κινεζικής όπερας (μεθυσμένη αυτοκράτειρα), το μπροκάρ μπλε τσιπάο, σύγχρονη δημιουργία βασισμένη στο παραδοσιακό κινέζικο σχέδιο που απεικονίζει δράκους και το κόκκινο παραδοσιακό νυφικό από σατέν, που φέρει κεντήματα από χάντρες στο χέρι. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή και τους δεσμούς των ανθρώπων για τους Κινέζους και είναι ένα αγαπημένο χρώμα που το χρησιμοποιούν για πολλές εκδηλώσεις χαράς.
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Επαρχίας Τσετσιάνγκ της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας τον Οκτώβριο του 2017.
Το κινεζικό μετάξι έχει ιστορία πέντε χιλιάδων ετών. Με τη μοναδική τεχνική, τα έντονα χρώματα και τις ισχυρές πολιτισμικές καταβολές, το μετάξι καταλαμβάνει ένα σημαντικότατο κεφάλαιο στην ιστορία του κινεζικού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Μέσω του μεταξωτού ενδύματος, η έκθεση ανασυνθέτει τη γοητεία της τεχνικής του μεταξιού σε τέσσερις ενότητες: κέντημα, μεταξοτυπία, ύφανση, βαφή. Παράλληλα, αξιοποιώντας την παράδοση και τις επιταγές του σύγχρονου σχεδιασμού δημιουργούνται αντικείμενα-έργα τέχνης που προβάλλουν τη ζωντάνια του κινεζικού μεταξιού.
Στο ίδιο πλαίσιο, που προβλέπει πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το 2020, θα δανείσει αντικείμενα των συλλογών του προκειμένου να εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019 και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10:00-18:00 έως 15/10 και από τος 10:00-17:00 έως 16/10.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr