Πώς να πλύνετε τις πετσέτες σας

5 Φεβρουαρίου 201821:53

Αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί λίγο ανούσιο. Έτσι κι αλλιώς όλοι ξέρουμε πώς να πλύνουμε μια πετσέτα. Γεμίζουμε το πλυντήριο, βάζουμε απορρυπαντικό και μπόλικο μαλακτικό για να βγει μαλακή και αφράτη και όταν τελειώσουμε την απλώνουμε για να στεγνώσει. Θα σας έκανε μεγάλη εντύπωση αν σας λέγαμε πως με αυτό τον τρόπο καταστρέφετε τις πετσέτες σας; Ρίξτε μια ματιά στα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τις πετσέτες σας απορροφητικές και αφράτες όσο περισσότερο γίνεται:

Το πλύσιμο:

1) Αποφύγετε το καθημερινό πλύσιμο. Το καθημερινό πλύσιμο φθείρει τις ίνες της πετσέτας και μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Προτιμήστε να τις πλένετε μια φορά την εβδομάδα, εκτός κι αν οι πετσέτες σας βρίσκονται σε κάποιον χώρο που δεν αερίζεται σωστά και έχει ατμούς όπως π.χ. το μπάνιο, όπου καλό θα ήταν να τις πλένετε κάθε 3-4 μέρες για ν’ αποφύγετε το μούχλιασμα. Γενικά, προτιμήστε να τις στεγνώνετε στον ήλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δείτε παρακάτω.

2) Πλύντε τις πετσέτες σας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υφάσματα (ρούχα, σεντόνια κ.λπ.). Οι πετσέτες λόγω τις φύσης τους τείνουν ν’ απορροφούν χρώμα ή/και χνούδι αλλά και να «κουκουλώνουν» άλλα υφάσματα με αποτέλεσμα να μην πλένονται σωστά.

3) Ξεχωρίστε τα χρώματα. Αν και το να ξεχωρίζουμε τα χρώματα πριν τις πλύσεις είναι κάτι που λίγο πολύ το κάνουμε όλοι, είναι δύο φορές πιο σημαντικό να το κάνουμε με τις νέες πετσέτες. Όπως είπαμε και πριν, λόγω της φύσης τους τείνουν ν’ απορροφούν εύκολα το χρώμα από άλλα υφάσματα.

4) Μουλιάστε σε νερό. Ένας πολύ ωραίος τρόπος να κάνετε πιο αφράτες τις νέες σας πετσέτες είναι να τις μουλιάσετε σε κρύο νερό για μία ολόκληρη μέρα. Μετά βάλτε τες στο πλυντήριο και προσθέστε τη μισή δόση απορριπαντικού απ’ ότι βάζετε συνήθως καθώς και μισή με μία κούπα λευκό ξύδι (120 – 240 ml) για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να βγάλουν χρώμα

5) Χρησιμοποιήστε τη μισή δόση απορριπαντικού. Το πολύ σαπούνι μειώνει την απορροφητικότητα και το πέλος των πετσετών. Χρησιμοποιήστε το μισό από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν πλένετε υψηλής ποιότητας πετσέτες, τότε καλύτερα χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό.

6) Αποφύγετε το μαλακτικό. Ενώ τα μαλακτικά κάνουν τα ρούχα πιο απαλά και προσθέτουν και μαλακές πετσέτες, χρησιμοποιήστε μαλακτικό αλλά κάντε το 1 φορά κάθε 3 ή 4 πλύσεις για να περιορίσετε τη ζημιά.

7) Προσοχή στις θερμοκρασίες. Οι περισσότερες λευκές και ανοιχτόχρωμες πετσέτες μπορούν να πλυθούν σε καυτό νέρο (έως και 60 βαθμούς αλλά ποτέ στην πρώτη πλύση) ενώ οι χρωματιστές σε ζεστό νερό (40 βαθμούς). Αν ωστόσο οι πετσέτες σας έχουν κάποια λινή φάσα ή δαντέλα το καλύτερο θα ήταν να τα πλύνετε σε κρύο νερό (30 βαθμούς)

8) Το ξύδι είναι φίλος. Προσθέστε μισή κούπα λευκό ξύδι (120 ml) στο απορριπαντικό κάθε τόσο για να καταπολεμήσετε τις οσμές και τη μούχλα.

Το στέγνωμα:

1) Στεγνώστε μετά από κάθε χρήση. Ακόμα κι αν την έχετε χρησιμοποιήσει ελαφρώς, καλό θα είναι να απλώσετε την πετσέτα σας για να στεγνώσει. Τεντώστε την καλά για να στεγνώσει ομοιόμορφα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να μολυνθεί από μούχλα και επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής της.

2) Στεγνώστε αμέσως. Μην περιμένετε για ν’ απλώσετε τις πετσέτες μετά τη χρήση ή το πλύσιμο γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης από μούχλα.

3) Προσοχή στο στεγνωτήριο. Αν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, τότε στεγνώστε ανάλογα με το υλικό της πετσέτας. Οι περισσότερες πετσέτες στεγνώνονται σε υψηλή θερμοκρασία, αν όμως είναι λινές ή έχουν κάποια φάσα επάνω, προτιμήστε καλύτερα τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

4) Ο ήλιος είναι απαραίτητος. Κρεμάστε τις πετσέτες σας σε ένα μέρος με καλή ροή αέρα και σε απευθείας επαφή με το φως του ήλιου για να εμποδίσετε τα μικρόβια. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ήλιο, κρεμάστε τες μπροστά (μπροστά και όχι πάνω) από ένα σώμα καλοριφέρ.

5) Όχι σίδερο. Μη χρησιμοποιήσετε σίδερο στις βαμβακερές σας πετσέτες για να διατηρήσετε το πάχος και την απορροφητικότητά τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr